Oboljenja uslijed grinja

Danas smo bombardirani grinjama i raznoraznim sredstvima "koja nas štite od njih?". Za nepovjerovati kolikim nas nebulozama šopaju kako bi porastao profit nekome proizvodu za čišćenje. U cijeloj priči žalosna je jedna spoznaja ... reklamiraju se preventivni lijekovi ne znam samo potrebe ili zarade radi. Iz godine u godinu medicina, bolje rećeno farmaceutika neuspješno vodi bitku sa oboljenjima kojima su uzročnik grinje:

  • ALERGIJA NA KUĆNU PRAŠINU
  • ASTMA
  • ALERGIJSKI RINITIS
  • DERMATITIS (ne svaki oblik)
  • KONJUKTIVITIS

 

Jedna kratka istinita priča (slična mnogim drugim)

Dijete staro 3 god. "preko noći" dobi astmu. Čim su na Srebrnjaku postavili dijagnozu, teta doktor dobronamjerno je odmah uputila da se maknu zavjese i tepisi iz stana, a tome mladome biću u razvoju prepisala Ventolin za terapiju. Sve bi to bilo ok da ne znamo koliko Ventolin pogubno djeluje na srce, odnosno oslabljuje ga.... pa onda pogledate tog malenog čovjeka i smući Vam se.

A što je teta doktor uopće savjetovala?

Izbacite zavjese.... koje su "pluća" svakoga doma. Skupljaju prašinu, skinete ih, operete i dobar dio prašine maknuli ste iz zraka koji udišete.

Izbacite tepihe..... gdje bi završio sav pjesak koji unesemo u svoj dom ili nam kroz prozor uđe. Tepih dobro dubinski očistimo i mirni smo.... nema čišćeg poda za igru.

Teta doktor, zapravo je trebala objasniti nešto do čega običan čovjek može doći samo istražujući i prateći istraživanja.

Da sami ne trebate gubiti vrijeme, jedino ukoliko želite provijeriti navode.... mi ćemo Vam rado prenijeti sve što smo saznali.

U 1 gramu prašine živi najmanje 10 grinja koje su sastavni dio prašine. I dok šećemo šumom ili predivnom obalom, udišemo i grinjice. Nakupine prašine na namještaju ili zavjesama mogu samo isprovocirati kihanje (što je zdrava radnja za srce).

Grinja spada u porodicu paučnjaka. Bezopasna je sve dok ne dobi hranu, odnosno mrtve stanice naše kože (za nju žive) koja se peruta. Čovjek tijekom noći ostavi u krevetu 1.5 grama kože što je dovoljno da nahrani 1.000.000 grinja. I sada dolazimo do problema.... grinja smješta fungus na kožu, ispušta enzime da rastvori sve hranjivo iz kože i to ponavlja dok iz kože sve ne izvuće. Znanstvenici tu odbačenu kožu punu enzima nazivaju fekalijom. Dok spavamo, okrećemo se i vibracijom podižemo te fekalije koje udišemo. Nos nam je samo 10 cm od te prašine. Kako spavamo mi, tako i naš metabolizam, srce sporije lupa, sporije dišemo, imunitet nam je isto na odmoru, a ćemu smo izloženi tih 8 sati koliko dnevno provedemo u krevetu? Dovoljan je jedan ozbiljniji pad imuniteta i više se nikada nećemo pohvaliti kako smo zdravi i otporni na sve.

Ujutro ispuhujemo nos "zahvaljujući" grinjama, a što ako ne dišemo kroz filter (nos) već usta.... naravno osjećaj knedle u grlu, pa si mislimo kako je to od suhog zraka i ne znam čega još. A sve je to zbog fekalija kojih je krevet pun.

Nameće mi se samo jedno pitanje... Zašto u medijima, kao što ljekove reklamiraju ne puste i reklamu... zaštitite se preventivno od grinja i dubinski čistite svoje krevete i tapecirani namještaj? Vjerovatno zbog pošasti, gluposti i zla ovoga Svijeta a to je profit..... i gomilanje novaca.